Facebook Nedir?

4 Şubat 2004 tarihinde Mark Zuckerberg adında Harvard Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci tarafında Harvard Üniversitesinde eğitim gören öğrencilerin birbiri ile haberleşip iletişime geçmesi için kurduğu bir web sitesiydi.

Fakat zamanla tüm Amerika’nın ilgisini çeken bu web site kısa bir süre sonra ABD’de bulunan tüm okullarda kullanılmaya başlandı. İlk zamanlar öğrenciler sadece kendi okulunun e-posta adresiyle Facebook’a giriş yapabiliyorlardı.

Hızla artan üye sayısından sonra 11 Eylül 2006 tarihinde Facebook’a artık tüm e-posta adresleriyle giriş yapılabilir hale geldi. Ayrıca not, fotoğraf ekleme, video ekleme, durum güncellemesi gibi yenilikler gelerek kısa süre içerisinde Facebook’un üye sayısı 5,5 milyonu aşmıştı.

Kısa sürede büyük bir kullanıcı artışı yakalayan Facebook’a ilk Viacom olmak üzere Yahoo ve Google tarafından teklifler yağmaya başladı. Ayrıca Microsoft 24 Ekim 2007 tarihinde Facebook’un %1,6’lık hissesini 240 milyon dolar ödeyerek satın almıştır.

2008 yılında Facebook’un var olan hizmetlerin yanında daha başka hizmetler sunması ile birlikte kullanıcı sayısı 2 katına çıkmıştır. Bu da sitenin 10 milyon takipçiyi aştığı anlamına gelir. 

Facebook yalnız bireysel kullanıcılar için değil aynı zamanda işletmelerin de sıkça kullandığı bir uygulamadır. Bu kullanıcı sayısı ve reklam yapma olanakları sayesinde bir sürü marka ve işletme tarafında oldukça önemsene bir platformdur.

Facebook’ta Bulunan Özellikler

- Fotoğraf ve video ekleme 

- Durum güncellemesi

- Mesajlaşma

- Canlı yayın

- Hikâye paylaşımı

- Anılar

- Etkinlik

- Poke özelliği

- Anket

- Oyunlar

Facebook Reklam Yönetimi Basamakları

1- Amaç Belirleyin

2- Hedef Kitlenizi Belirleyin

3- Bütçenizi Ayarlayın

4- Görsel Seçimi Yapın

5- Reklamınızı Yönetin

Facebook Reklamı Nasıl Oluşturulur?

1- Bir Amaç Belirleyin

İlk olarak reklam yapmanızdaki amacı belirlemeniz gerekir. Yani yapacağınız reklam bir uygulamanızın indirilmesini arttırmak için ya da sahip olduğunuz markanın bilinirliğini arttırmak için olabilir.

2- Hedef Kitlenizi Belirleyin

Yapacak olduğunuz reklamın hangi hedef kitleye hitap edeceğini belirlemeniz gerekmektedir. Bunun için ise hedef kitlenin yaşı, ilgi alanı, konumu gibi bilgileri belirleyerek seçim yapmanız gayet yeterlidir.

3- Bütçenizi Belirleyin

Facebook üzerinden reklam vermek için ne kadar bütçe harcamak istediğinize karar verin. Daha sonra reklam için ayırdığınız bütçeyi günlük mü yoksa reklamın yayınlandığı süre toplamında ortak bir ücret mi ödeyeceğinizi seçin.

4- Görsel Seçimi Yapın

Yayınlayacak olduğunuz reklamda herhangi bir görsel mi yoksa video göstermeyi mi istediğinize karar verin. Doğru bir şekilde belirlediğiniz görsel seçimi sayesinde hedef kitlenizin daha çok ilgisini çekme şansına sahip olabilirsiniz.

5- Reklamınızı Yönetin

Reklamınız yayınlandıktan sonra istediğiniz şekilde kampanyanızda değişiklikler yaparak düzenleyebilir veya reklamınızın istediğiniz şekilde yayınlanıp yayınlanmadığını görebilirsiniz.

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka da hizmet vermekteyiz. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tıklayınız.