Responsive

Responsive tasarım duyarlı ve uyumlu web tasarım anlamına gelmektedir. Son yıllarda sıklıkla duymuş olduğumuz bu tasarım şekli ilk olarak 2010 yılında ortaya çıkmıştır. 

Ülkemizde ve dünyada oldukça popüler olan bu web tasarım şekli, telefon tablet gibi mobil cihazlara özel olarak hazırlanan mobil cihazlarla girilmiş olan web sitelerinde yer alan görsel ve yazıların her ekran boyutuna uyumlu olması için oluşturulan yazılımlardır.

Çoğunlukla desktop, tablet ve mobil versiyon gibi 3 aşamada tasarlanmaktadır.

Bilindiği üzere ziyaretçiler mobil uyumlu olmayan web site ziyaretlerinde sıkıntı yaşamaktadırlar. Girilmiş olan web site responsive değilse okunmak istenen alana erişim için zoom yapılması gerekecektir. Kısıtlı alan görüntülenmesi nedeniyle rahat bir kullanım olmayacaktır.

Web site menülerini responsive değilken gezmek oldukça zordur. İstenilen link bulunamayacağı için kullanıcılar web sitenizi terk edecektir.

Responsive olarak tasarlanmış web siteleri kullanım çok daha kolay ve anlaşılır olacaktır.

Fontlar ve imajlar alt alta geleceğinden zoom yapılmasına gerek kalmadan kullanılabilecektir.

Hatta responsive tasarımlarda önem derecesi düşük olan elementler gizlenmektedir. Sayfanıza gelen ziyaretçiler en sade en yalın haliyle kullanıcılar göz yormadan web sitenizi ziyaret edebilmektedirler.

Arama motorları responsive web sitelerini ciddi şekilde desteklemektedir. 

Web sitelerinin arama motorlarında hem kendi alan adı hem de m.alanadı.com gibi çeşitli subdomain tarzı farklı bir uzantısı olmasındansa tek URL ile web sitenin responsive yapılması daha uygundur.

Mobil üzerinden yapılan aramalar sırasında arama motorları responsive uyumluluğa bakmaksızın sıralanmaktadır. 

Mobil cihazlar üzerinden web site ziyaretleri dünya üzerinde %25 gibi bir oranla yükselmektedir. Gün geçtikçe artışta olacağı görülmektedir. 

Responsive web siteler gün geçtikçe artmaktadır. Web siteniz hala responsive değil mi?

Responsive tüm ekran çözünürlüklerine uyumludur.

Responsive design kurgusu ile hazırlanacağı için yayına alınan web siteler; masaüstü bilgisayarlarda, yüksek çözünürlüklü dizüstü bilgisayarlarda görüntülenecek, okunaklı olması için; Tabletler, mobil telefon, mobil cihazlar üzerinden okunaklı görüntülenmesi web site ziyaretçileri için oldukça önem taşımaktadır. Kullanıcının sıkılmadan web site içinde kaliteli vakit geçirmesi gerekmektedir.

Tüm bunlar ardından web kullanıcısını yakından tanıyacaksınız. Responsive tasarımlı web site yaptırırken, doğru tasarım kadar doğru kodlama da önem taşımaktadır. Çünkü web sitenize giriş yapan kullanıcıların sempatisini kazanmak zorundasınız.

Sonuç olarak; web site sahipleri internet kullanıcısını ilgili sayfaları gezerken içeriklerini zorlanarak okumasını istemez. 

Responsive web tasarım kurgusunu ihmal etmeyin!

Responsive web site hazırlayabilmek için güncel yazılım dillerinden HTML5, CSS3 kodlama yapılarına ve grid tasarım kullanılması önem taşımaktadır.

Grid yapıda hazırlanmış olan tasarımlarda mobil uyumlu olacak şekilde hazır framework sistemler kullanılmaktadır.

Bootstrap olarak adlandırılmış güncel fremework yapıları kodlama açısından yazılımcılarına oldukça kolaylık sağlamaktadır. Ziyaretçilere uyumlu, duyarlı web görüntüleri oluşturmayı sağlamaktadır.

Tasarım ve yazılım bilgilerine sahip olmak web site oluşturulması için tüm bunları birlikte kullanılmasını gerektirmektedir. Çalışma bitiminde oluşturulan iş için verimli performans sağlaması iş yükünüzü büyük ölçüde azaltacaktır. 

İlk bakışta web site uygulaması yapanlar için ek iş yükü gibi görünüyor olsa bile internet sitenizi ziyaret edecek olan kullanıcıların cihazlarının çözünürlükleri ve ekran boyutlarının farklı olması responsive tasarımla sorunsuz görüntülenme almanızı sağlayacaktır.

Sağlıklı web siteye sahip olmak için responsive tasarım oldukça kullanışı olacaktır.