W3C Standartları Nedir?

Eskiden internetin oldukça sıkıntılı olduğunu söyleyebiliriz. Tarayıcı, kodlama ve sayfa tasarımı gibi çeşitli için oldukça az standart yer almaktaydı. Çeşitli tarayıcılar Pazar hakimiyeti için harekete geçtiler ancak standartların olmaması sebebiyle web siteler her tarayıcıda uyumlu çalışmadı.

Word Wide Web bu düzensiz tarayıcılara düzen getirmek için oluşturulmuştur. 1994 yılında W3C web sitelerin her tarayıcıda ay şekilde görünür olmasını sağlamak amaçlı çalışmaya başlamıştır.

W3C standartları önemli mi? 

Güncelleme ve bakım kolaylığı;

Bilgi ve işlemlerin ayrılması ile web sitenin tamamını etkileyecek işlemler yapılması durumunda CSS stil dosyalarında yapılan değişiklikler tüm web siteye etki edecektir

Bu yöntem sayesinde Her kısım için ayrı değişiklik yapılmasına gerek duyulmadan tek elden değişiklik yapılabilmektedir.

Erişebilirlik;

Tarayıcılarda farklı görünümü engellemek, web sitelerde gerçekleşen bozulma ve değişikliklerin önüne geçmek oldukça önem taşımaktadır. 

Herkes ayrı tarayıcı üzerinden araştırma yapmamaktadır. O nedenler tasarımlar her tarayıcıda kontrol edilmesi gereklidir.

Arama motorlarında sıralama;

Arama motorları web standartlarına uyumlu olan sitelere daha fazla önem göstermektedir. Web standartlarına uyumlu olan web siteler farklı tarayıcı ve ortamlar üzerinde düzgün görünmektedir. 

Bu nedenle web standartlarına uyumlu tasarlanmış web siteler diğer web sitelere karşı çok daha avantajlı konumdadırlar.

Hukuksal Sorumluluk;

Çeşitli ülkelerde engelli internet kullanıcıları adına çıkarılan kanunlar ve uyulması gereken kurallar hukuksal açıdan sorunlarla karşılaşmayı engellemek adına tedbir olmaktadır.

Ulaşılabilirlik;

Sunum ve bilgiyi, yeni geliştirmekte olan bir CSS kuralları kullanırsanız, Sunulmakta olan bilgi her cihaza ve her bireye erişmektedir.

Kullanıcılar yeni mobil cihazlar ya da bilgisayarlar ile tarayıcılara giriş yapması durumunda bilgiye sorun çıkmaksızın erişim sağlayabilmektedirler.

Hızlı yükleme;

CSS ile yapılmakta olan sayfaların yanı sıra tablolarla yapılmakta olan boyut farkı 25 ve 50 arasında değişim göstermektedir. Bu nedenle eski usul oluşturulmuş web siteler daha çok tercih edilmektedir.

URL kurallarına uygun olmak,

Meta formatlarının bulunması,

Web sitelerde tablo ve şemalar şeklinde karakter algılama,

Güvenilir olarak veri aktarımı sağlama,

Sesli, görüntülü arama, içerik uyumluluğu, farklı cihazlar ile etkileşim,

Html kullanımı sağlamak,

Engelli kullanıcılara erişim sağlayarak hukuksal standartlara uyumluluk.

Bunlar W3C standartlarının en net ve anlaşılır olanlarıdır. W3C standartlarına uygun web siteleri anlama ve inceleme yöntemleri bulunmaktadır. Validation kullanılarak Check aracı aracılıyla yapılan sorgulamalar problemli bölümleri düzeltebilecektir. Bu yöntemle standart uyumluluğu kontrol edilmektedir.